Tömör, kagylós törésfelületű kőagyagáru. Alapanyagai színesre égő tűzálló agyagok, amelyek az 1200-1250 °C-os égetés után savnak, lúgnak ellenálló cseréppé alakulnak, amelynek vízfelvétele 4% alatti.
Tömör kőagyagmasszából, kézzel, döngöléssel készített és magas hőfokon kiégetett edényzet. Az acéltartállyal szemben a Légli Kőagyag Amfora erénye, hogy esetében gázcsere valósul meg, a tölgyfa hordóval szemben pedig az, hogy nem oldódnak ki belőle a borba annak illatát, ízét befolyásoló anyagok.
Hiszünk abban, hogy az emberi szem tudja alapos figyelemmel követni és az emberi kéz tudja körültekintően megformálni azokat az amforákat, amelyekbe olyan magas kézimunka-igényű termék kerülhet, mint a bor. Tudjuk, hogy ezt a törekvésünket a borászok érteni fogják.
Az egyediséget értéknek tekintjük. Úgy gondoljuk – a legmagasabb minőségű borok esetében is –, hogy az igazi karakter a táj és az ott dolgozó emberek munkájából fakad. Szeretnénk a magyar borok karakterét itthon készült amforával tovább emelni.
Ismerjük a generációk által felhalmozott tudásban, a hagyományban rejlő erőt. Fazekasműhelyünk alapítása óta törekszünk a tradicionális technológiák megismerésére, azok felhasználására és folyamatos fejlesztésére.
Természetes módon tudjuk kialakítani a kőedény porozitását. Nem viszünk fel mesterséges készítményeket a felületre, amelyek az alapanyag eredeti adottságait megváltoztatnák. Termékeink 4% alatt igény szerint eltérő porozitásúak. A pontos értéket minden termék esetében mérés bizonyítja.
Ezek a tulajdonságok hozzájárulnak a hosszú élettartamhoz. Egyetlen másik alapanyaggal kapcsolatban sem rendelkezünk több, mint 7000 éves tapasztalattal. Amforáink tömör, savnak és lúgnak ellenálló kőagyagmasszából készülnek, amit 1200 Celsius-fokon égetünk ki. Ennek köszönhetően nagy mechanikai szilárdság jellemzi őket, körültekintő használat esetén masszívak, ellenállóak. Legtöbb amforánk olyan formájú, hogy minden segédeszköz nélkül, önmagától, stabilan megáll a talpán. Az amfora a fülei segítségével könnyen, biztonságosan mozgatható.
Élelmiszer-tárolásra alkalmas, a vonatkozó jogszabályoknak megfelel. Minden általunk készített amfóra független laboratórium által bevizsgált, nem tartalmaznak nehézfémeket, semmilyen egészségre káros anyagot. Ezzel kapcsolatos kérdés esetén keressen minket bizalommal!
Az edény 1,5-2,5-3 centiméteres falvastagsága és a kézi döngölés technikája garantálja az optimális hőtehetetlenséget. Előnyösebb hőszigetelési tulajdonságokkal bír, mint az acéltartály, ennek köszönhetően jobban ellenáll a környezet hőmérsékletingadozásának, így hosszú távú érlelésre is alkalmas.
Amforáink egyaránt alkalmasak a borok erjesztésére, érlelésére és tárolására. Így akár egy tétel teljes, a pincészetben töltött útját végigkísérhetik, de alkalmazhatóak kizárólag bizonyos munkafolyamatok során is. A fahordótól, acéltartálytól, cement tárolóedényektől eltérő tulajdonságai alkalmassá teszik arra, hogy kiegészítse a pincében rendelkezésre álló edényzeteket. Az amforák emblémázható kivitelben is rendelhetőek, saját anyagából, dombormű jelleggel elkészítve.
52 liter, 73 liter, 125 liter, 160 liter, 240 liter, 300 liter, 375 liter (klasszikus amfora), 500 liter
Amforáink szerelvényezhetőek. A gondos zárás érdekében szilikontömítéssel és fémbilinccsel látjuk el a kőedények kerámiából készített, egyenes vagy ívelt fedelét. Igény esetén mintavételi csap és fejtési csonk gondoskodik az egyszerű használatról. Amforáink méhviasszal viaszolhatóak.
A „Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa” program keretében a Légli Kerámia Kft a Bor- és gasztrokultúra programok összevont támogatása 2022 (OC-BOR/2-2022) kiírás keretében az Amforabor és amforaborász című pályázata 3 926 500 Ft támogatásban részesült. A programra 2022. október 28-án megtartásra került.